Descriere
Rasova Tortuga Rosu sec
Recoltare / vinificație:
Strugurii sunt recoltați pe soi, la maturitatea deplină și vinificați separat. Aduși la cramă în lădițe, sunt ținuți peste noapte la frig și sortați cu atenție, bob cu bob. Mustuiala curge gravitațional în cisternele de fermentare, unde trece mai întâi printr-o macerare la rece,
timp de două-trei zile. Odată începuta fermentația alcoolică, culoarea și taninurile sunt eliberate din pielița strugurilor printr-un proces complex și repetitiv de “scufundare a căciulii” și omogenizare. Vinurile tinere, intense și temperamentale, sunt transvazate la butoaie din lemn de stejar de 225 litri capacitate. Cu răbdare, se desăvârșesc pe timpul celor 18 luni de maturare la lemn, înainte de realizarea cupajului final și îmbuteliere.
Note de degustare:
Cu toate că arată “forță” încă de la primele tonuri aromatice, se exprimă într-un mod elegant și echilibrat. Contribuția aromatică a celor doua soiuri este foarte bine reprezentată în profilul aromatic al acestui vin, ce combină interesant notele de ciocolată, de vanilie, de eucalipt și de piper negru zdrobit, cu cele de coacăze negre și de vișine amărui. Taninurile sale puternice, coapte îi conferă robustețe, dar și o textură cărnoasă. Este bogat, rotund și suculent, cu un bun echilibru între taninuri și aciditatea de fructe de pădure. Postgustul precis de ciocolată, condimente dulci și fructe negre este demonstrația faptului ca vinul are un bun potențial de evoluție.