Descriere
Caloianul este un ritual de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, practicat în Balcani în a treia zi de marţi după Paştile creştin-ortodox. Obiceiul datează din epoca precreştină.
Caloianul este o păpuşă din lut, cârpe, paie sau crenguţe de lemn, îmbrăcată în hăinuţe, îngropată în pământ după un ritual complex. În diferite stadii de evoluţie, obiceiul a fost atestat pe întreg teritoriul României. Cândva, ceremonia se practica în a treia săptămână după Paşte, dar în vremurile recente, la acest ritual se recurge ocazional, primăvara sau vara, în perioada secetelor sau a ploilor prelungite.
Caloianul este o tradiţie întâlnită în Oltenia, fiind o invocare adresată divinităţii.
A intrat în tradiţia Cramei Oprișor bunul obicei de a oferi iubitorilor de vin darurile recoltelor de vârf din anii precedenți. În acest sens, CALOIAN Zinfandel Alb este o adevărată revelaţie.
Creat pentru o ediție limitată, vinul CALOIAN Zinfandel Alb, proaspăt și ușor picant, se bucură de o aciditate bine integrată în corpu-i fin şi elegant. Intensitatea aromelor de flori de cireș și de portocal completează gustul sprințar de caise în pârg.
În România, primul hectar din soiul Zinfandel (it. Primitivo) a fost cultivat de Crama Oprișor. Vinificaţi, strugurii roșii s-au preschimbat în inegalabilul CALOIAN Zinfandel Alb.
CALOIAN să fie, din Belșug și Vie!