Descriere
Caloianul este un ritual de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, practicat în Balcani în a treia zi de marţi după Paştile creştin-ortodox. Obiceiul datează din epoca precreştină.
Caloianul este o păpuşă din lut, cârpe, paie sau crenguţe de lemn, îmbrăcată în hăinuţe, îngropată în pământ după un ritual complex. În diferite stadii de evoluţie, obiceiul a fost atestat pe întreg teritoriul României. Cândva, ceremonia se practica în a treia săptămână după Paşte, dar în vremurile recente, la acest ritual se recurge ocazional, primăvara sau vara, în perioada secetelor sau a ploilor prelungite.
Caloianul este o tradiţie întâlnită în Oltenia, fiind o invocare adresată divinităţii.
Caloian Pinot Grigio este un vin sec, cu note florale intense, citrice, mere verzi și kiwi. Este plin, echilibrat, bine structurat, cu o aciditate ce-i conferă voiciune și-l face elegant și apetisant. Tinerețea Caloianului Pinot Grigio contribuie la personalitatea tipică a soiului, recomandându-l a fi încercat datorită fineței și supleței sale.
Acest vin de Pinot Grigio îl putem asocia foarte bine cu pește slab, diferite fructe de mare, legume la grătar, salate sau preparate ușor condimentate din carne albă.