Descriere
Caloianul este un ritual de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, practicat în Balcani în a treia zi de marţi după Paştile creştin-ortodox. Obiceiul datează din epoca precreştină.
Caloianul este o păpuşă din lut, cârpe, paie sau crenguţe de lemn, îmbrăcată în hăinuţe, îngropată în pământ după un ritual complex. În diferite stadii de evoluţie, obiceiul a fost atestat pe întreg teritoriul României. Cândva, ceremonia se practica în a treia săptămână după Paşte, dar în vremurile recente, la acest ritual se recurge ocazional, primăvara sau vara, în perioada secetelor sau a ploilor prelungite.
Caloianul este o tradiţie întâlnită în Oltenia, fiind o invocare adresată divinităţii.
Dacă ar exista un vin „oficial” pentru jucat hora, ei bine, acesta ar fi. Plin de viaţă, ritm şi muzică, neobosit, mereu proaspăt, calibrat perfect pentru orice gust, Merlot-ul Caloian pare a fi un motiv de sărbătoare. Cu debut fructuos de cireşe negre şi coacăze, cu trup care duce la cele mai seducătoare nuanţe de vanilie şi cu taninii perfect integraţi, care completează armonios ansamblul, abia gliceric, Merlot-ul este un vin a cărui curgere în pahare nu ar trebui nicidecum întreruptă…