Descriere
Caloianul este un ritual de invocare a ploii aducătoare de recolte bogate, practicat în Balcani în a treia zi de marţi după Paştele creştin-ortodox. Obiceiul datează din epoca precreştină.
Caloianul este o păpuşă din lut, cârpe, paie sau crenguţe de lemn, îmbrăcată în hăinuţe, îngropată în pământ după un ritual complex. În diferite stadii de evoluţie, obiceiul a fost atestat pe întreg teritoriul României. Cândva, ceremonia se practica în a treia săptămână după Paşte, dar în vremurile recente, la acest ritual se recurge ocazional, primăvara sau vara, în perioada secetelor sau a ploilor prelungite.
Caloianul este o tradiţie întâlnită în Oltenia, fiind o invocare adresată divinităţii.
Puternic şi sigur pe sine, bogat, cu pas ferm şi apăsat, Cabernet-ul se deschide mai greu, păstrându-şi cadenţa, dar doar pentru a se dezvălui în deplină maiestate. Un Laocoon căruia maturitatea nu i-a înmuiat trupul, ci i-a dat tuşe mai groase şi mai ferme. Nuanţe de ciocolată neagră, fructe uscate şi arome ce amintesc de brazda abia tăiată în pământul gras şi ierbos, legate într-o textură solidă, satinată.