Descriere
Chateau Vartely Totem Fetească Neagră Roșu Sec
Vinurile Totem reprezintă particularități tipice soiurilor autohtone: Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Viorica care împreună dar și individual conturează nucleul cel mai mai savuros și adevărata reflecție a locului, a pământului, a tradițiilor și a dăruirii cu care omul, din tot acest spațiu mioritic, s-a dedicat viței de vie și vinului.
Această serie de vinuri si a găsit inspirația într o altă realizare a vinăriei “Legenda vinului Château Vartely” – o proiecție cu inovații AR (Augmenty Reality) accesibilă printr-o instalație audio vizuală aflată în sala cu baricuri a vinăriei, pe care o puteți oricând descoperi într-o vizită la vinărie sau aici.
FETEASCA NEAGRĂ – Un vin special produs din bobițele aromate crescute pe podgoriile Bugeacului. Având o textură delicată, dar în același timp intensă, vinul posedă un caracter complex, ce se deschide într-un buchet incredibil de viu, cu note fine de fructe de pădure. Aromele sale ușor condimentate și extractul de fructe indeajuns de generos se completează cu post-gustul catifelat și elegant. Un vin cu I tipicitate specifică soiului clar sesizabilă prin corpolență și animat de taninuri rafinate.
Soiul are o istorie de peste 2.000 de ani și provine din valea râului Prut din zona de sud-vest a Moldovei. Se presupune că acest soi ar fi fost cultivat direct din sălbăticie. Feteasca Neagră este unul din cele mai cultivate soiuri din Republica Moldova. Suprafața plantațiilor de ocupată în Republica Moldova (înregistrată în RVV, 30.12.2019): constituie – 242.0 ha, inclusiv 54.0 ha luate în evidență pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP și Ocupă locul 3 între soiurile indigene după suprafață.
Din acest soi se pot obţine atât vinuri roze deosebite, dar şi vinuri roşii extraordinare care pot fi învechite în lemn de calitate, rezultând vinuri cu mare potential și cu o tipicitate pronunţată.
Profilul aromatic evidențiază arome de fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre, ușor condimentat, cu adieri de violete, scorțișoară, piper negru boabe, ienibahar sau vanilie, toate devinind mai profunde și mai fine odată ce are loc învechirea.
Feteasca Neagră este capabilă să producă vinuri roșii de calitate înaltă, gust concentrat și cu o structură integrată.