Descriere
Budurească Shine Rose Sec
Budureasca Shine Rosé este o veritabilă etalare de prospețime și eleganță. Acest spumant obținut prin metoda Charmat, cu fermentare în tanc, are o culoare străvezie roz foarte deschis, arome proaspete și revigorante de zmeură și gust de zmeură coaptă cu un perlaj consistent.
Se recomandă asocierea cu gustări elegante din fructe de mare și pește afumat. Încercați-l cu tartine de somon afomat, cu cremă de brânză proaspătă și avocado. O alternativă excelentă este servirea spumantelor Shine ca atare.
DESPRE SOI & TERROIR
Chiar dacă îmbutelierea acestui spumant s-a făcut în Italia, am decis să creem vinul folosind struguri nobili de Pinot Noir și Pinot Gris culeși chiar din plantația noastră de vie din Dealu Mare.
Pinot Noir este cel mai plantat soi în regiunea Champagne din Franța, iar în vinurile spumante – mai ales cele rosé – este responsabil cu obținerea texturii bogate și a aromelor tipice de fructe roșii. Cât despre Pinot Gris, un alt soi ce face parte din cele șapte varietăți acceptate la crearea șampaniei, soiul este de fapt o rudă a Pinot Noir-ului, oferind de asemenea arome complexe care intensifică și mai mult caracterul fructat al vinului.
PARTICULARITĂȚI DE VINIFICAȚIE
Budureasca Shine Rosé a fost creat folosind metoda cu fermentare în tanc asociată vinurilor Prosecco (cunoscută și ca metoda Charmat sau metoda italiană), inventată în 1895 de Federico Martinotti, un oenolog din regiunea Asti.
Spre deosebire de metoda tradițională (Champenoise), în cazul fermentării în tanc, procedeul este mai rapid și mai puțin costisitor. Baza de vin se amestecă împreună cu drojdiile selecționate și zaharurile într-un tanc din inox, închis sub presiune pentru ca dioxidul de carbon acumulat în timpul fermentației să fie integrat în vin. La finalizarea fermentației, vinul este filtrat, se adaugă dozajul potrivit, iar spumantul este îmbuteliat în sticlă sub o presiune de aproximativ 3 bari.