Descriere
Budurească Shine Alb Brut
Acest spumant alb este obținut din struguri de Fetească Albă și păstrează calitățile celebrului soi nobil românesc. Turnat în cupa paharului, are o culoare discretă de verde pal precum aurul italian. Gustul agreabil de pere coapte și aroma mediteraneană de piersici și pere completează armonia simțurilor.
Este un vin echilibrat, cu un postgust mineral și un perlaj fin. Se poate asocia cu paste cu fructe de mare, somon afumat și brânzeturi fine sau degustat în relaxare pentru plăcerea pe care o oferă în sine.
DESPRE SOI & TERROIR
Deși a fost îmbuteliat în Italia, acest spumant alb a fost obținut din struguri românești de Fetească Albă culeși din cele mai bune parcele ale viilor Budureasca, aceștia păstrându-și pe deplin cunoscutele arome fructate ale soiului.
Inițial, Feteasca Albă a apărut ca variație clonală din Fetească Neagră, soiul necesitând o grijă deosebită datorită fineții sale. Strugurii de Fetească Albă au nevoie de 150-160 de zile de vegetație, iar în regiunea Dealu Mare coacerea lor are loc în prima jumătate a lunii septembrie. Vinurile din Fetească Albă sunt de obicei fructate și pot conține arome de flori de câmp, caise, pere sau piersici.
PARTICULARITĂȚI DE VINIFICAȚIE
Budureasca Shine Alb a fost creat folosind metoda cu fermentare în tanc tipică vinurilor Prosecco (cunoscută și ca metoda Charmat sau metoda italiană), inventată în 1895 de Federico Martinotti, un oenolog din regiunea Asti.
Spre deosebire de metoda tradițională (Champenoise), în cazul fermentării în tanc, procesul este mai rapid și mai puțin costisitor. Baza de vin este amestecată cu drojdii selecționate și zaharuri într-o cisternă din inox, pentru ca dioxidul de carbon degajat în timpul fermentației să fie dizolvat în vin, generând bulele specifice. La finalizarea fermentației, vinul este filtrat, dozajul este adăugat, iar vinul este imediat îmbuteliat în sticlă sub o presiune de circa 3 bari.