Descriere
Budurească Prima Stilla Alb Brut
Culoare galben pai, cu arome floral-lemnoase și note caracteristice de pâine prăjită. Gustul este floral, cu accente de citrice proaspete. Chardonnay-ul conferă aciditate și prospețime, în timp ce Pinot Noir-ul contribuie cu a sa complexitate și corpolență. Postgustul este complex, iar perlajul fin și consistent durează până la patru ore în pahar.
Ideal când e servit ca atare. Poate fi asociat, după preferință, cu caviar, sushi, scoici, risotto cremos cu ciuperci și trufe, brânzeturi fine franțuzești.
DESPRE SOI & TERROIR
Strugurii au fost culeși manual și timpuriu, când nu atinseseră încă maturitatea deplină, pentru a conferi vinului o aciditate ridicată și o efervescență tipică spumantelor de categorie premium. Pentru recoltare au fost folosite doar cutii mici cu capacitatea maximă de 35 kg pentru a menține boabele de struguri intacte. Prima Stilla Alb a fost obținut din struguri de Chardonnay și Pinot Noir în proporții egale.
Odată ajunși în cramă, o importanță suplimentară fost acordată presării strugurilor. Presarea s-a realizat în trei etape distincte, dintre care prima etapă a însemnat aplicarea unei presiuni foarte delicate de <1 bar, pentru a obține cel mai bun must. Această parte a fost esențială pentru obținerea unei baze finale de vin de cea mai bună calitate.
PARTICULARITĂȚI DE VINIFICAȚIE
Spumantul Prima Stilla Alb Brut a fost vinificat prin metoda tradițională (sau Champenoise), folosită și la obținerea șampaniei. Metoda tradițională presupune o dublă fermentație. În cazul nostru, fermentața s-a realizat timp de aproximativ patru luni în tancuri de inox, urmate de alte 18 luni în interiorul sticlei, reușind astfel să obținem complexitatea și structura râvnite de oenologul cramei.
Compus în proporții egale din Chardonnay și Pinot Noir – un amestec clasic pentru spumante – Prima Stilla Alb a extras caracteristicile varietale ale ambelor soiuri. De la Pinot Noir am obținut complexitate și structură, iar de la Chardonnay am preluat nivelurile dorite de aciditate și prospețime. Combinația ne-a permis să obținem un spumant rafinat, cu un nivel de zahăr de circa 6.5 grame per litru și un perlaj ce durează până la patru ore în pahar.