Descriere
Budurească Premium Fetească Neagră Sec
Roșu rubiniu închis, cu arome fine de gem de prune și cuișoare. Pe palatin se simte plăcut, datorită gustului pătrunzător de prune, mure, vanilie și piper negru, taninurile catifelate conferind vinului o bună structură și o textură cremoasă. 50% din vin a fost maturat în baricuri de stejar timp de un an.
Merită încercat cu diverse preparate românești din carne de porc sau vită. Este excelent alături de costițe de porc la grătar cu sos barbeque.
DESPRE SOI & TERROIR
Feteasca Neagră este fără îndoială cel mai popular soi românesc, fiind cultivat în cele mai importante podgorii aflate în aproape toate regiunile țării. Soiul face parte din familia așa-numiților struguri teinturieri, însemnând că nu doar pielița este închisă la culoare, ci și pulpa fructului. Asta înseamnă că vinurile din Fetească Neagră sunt de obicei extractive și corpolente, având o structură complexă și consistentă.
Profilul aromatic și gustativ al vinurilor din Fetească Neagră ne conduce către fructe de pădure, prune uscate și condimente gen piper, scorțișoară și vanilie, în funcție de tipul de stejar folosit la maturare. Textura catifelată și finalul prelung sunt semnele distinctive ale soiului, tot așa cum sunt și taninii cărnoși și fini. Deseori, vinurile premium de Fetească Neagră arată un bun potențial de învechire la sticlă.
PARTICULARITĂȚI DE VINIFICAȚIE
Pentru crearea acestui vin au fost aleși manual doar cei mai sănătoși ciorchini de struguri din parcelele noastre unde condițiile de climă, altitudine și sol sunt la cel mai înalt nivel. Recolta de 2018 a fost una foarte prielnică pentru soi. Culesul s-a realizat doar după ce strugurii au atins nivelul lor maxim de maturitate și calitate. Acest lucru ne permite să obținem o Fetească Neagră premiată de-a lungul timpului la concursurile internaționale din industria vinului.
În urma selecției, desciorchinării și zdrobirii strugurilor, mustul a fost fermentat în cisterne de inox timp de două săptămâni la temperatura de 29°C. După fermentația alcoolică a început fermentația malolactică, datorită căreia vinul a devenit fin și catifelat, cu taninuri mătăsoase. Când procesul de vinificație a fost finalizat, o parte din cantitatea totală a vinului a fost învechită 12 luni în baricuri de stejar. Astfel, licoarea a căpătat un plus de arome și o mai mare complexitate.