Descriere
Budurească Origini Sauvignon Blanc Sec
La turnarea în pahar, suntem întâmpinați de un vin galben-verzui cu reflexii străvezii. Nas complex de fructul pasiunii și guava, cu un gust dominat de accentele minunate de agrișe și o aciditate ușoară, extrem de agreabilă. Vinul a atins un echilibru excelent și are un postgust persistent.
Cel mai bine se poate combina împreună cu pește și legume la grătar, creveți în sos de unt cu lime, paste quatro formaggi sau brânză de capră.
DESPRE SOI & TERROIR
2020 a fost un an complicat în viile Budureasca pentru strugurii de Sauvignon Blanc, din cauza secetei și a fluctuațiilor mari de temperatură, aspecte nefavorabile pentru soi. Însă provocările climatice nu ne-au împiedicat să obținem acest vin din colecția Origini alegând doar cei mai sănătoși struguri.
Din punct de vedere al terroir-ului, Sauvignon Blanc preferă medii climatice moderat-răcoroase, fără căldură în exces, pentru a evita coacerea prea rapidă a boabelor, care poate avea un efect negativ asupra aromelor. De aceea, la Crama Budureasca, am ales să plantăm strugurii de Sauvignon Blanc în zonele noastre deluroase, fapt ce a favorizat prezența influențelor răcoroase necesare pentru a obține un vin cu arome intense.
PARTICULARITĂȚI DE VINIFICAȚIE
Pentru obținerea acestui vin, am selectat din viile noastre cei mai buni struguri de Sauvignon Blanc și am folosit doar mustul ravac, obținut prin presarea liberă a strugurilor. O atenție deosebită a fost acordată limitării expunerii la oxigen în timpul presării pentru a împierdica oxidarea mustului.
Fermentația alcoolică a avut loc la temperaturi scăzute de circa 10-14°C, vinul fiind apoi lăsat pe drojdii timp de 60 de zile. În această perioadă, s-a aplicat periodic procedeul numit batonnage sub supravegherea oenologilor (amestecarea drojdiilor în masa de vin), pentru a putea obține mai multă corpolență și complexitate aromatică. Sauvignon Blanc Origini este un vin premiat al cramei noastre, obținând inclusiv marea medalie de aur la Mondial de Bruxelles în anul 2015.