Descriere
Budurească Noble Five Sec
Vinul se revarsă în cupa paharului într-o culoare rubiniu închis intens, eliberând un parfum de cireșe, prune, coacăze negre și senzații de marțipan. Elegant și rafinat ca structură, dezvoltă un gust fructat și un final lung și plăcut. Este un asamblaj de excepție care îsi arată adevăratul potențial cu timpul, având un mare potențial de învechire la sticlă.
Se servește cel mai bine ca atare, dar poate fi asociat și cu preparate precum cotlet de porc cu os, piept de rață, vită în sos de fructe roșii.
DESPRE SOI & TERROIR
În multe privințe, vinul Noble Five poate fi considerat copilul de suflet al oenologului Cramei Budureasca, Stephen Donnelly, un asamblaj din cinci soiuri ce se aseamănă unei vechi familii regale, creat din cei mai buni struguri din viile Budureasca.
În cadrul familiei regale, Cabernet Sauvignon ocupă rolul Regelui Impunător, cu taninurile sale îndrăznețe și note condimentate. Pinot Noir este Regina, cu un buchet de fructe de pădure și taninuri moi, catifelate. Merlot reprezintă Prințul Vârstnic, cu personalitate și final lung, plăcut. Shiraz, în schimb, este Tânărul Prinț, cu aromele vioaie de coacăze negre și piper. Iar Feteasca Neagră nu poate fi decât Prințesa: carismatică, delicată și elegantă.
PARTICULARITĂȚI DE VINIFICAȚIE
La Crama Budureasca obținem acest asamblaj de excepție la finalul unui lung proces care începe cu recoltarea manuală a cinci soiuri de struguri negri din cele mai bune parcele ale viilor noastre. Strugurii sunt selecționați numai după ce experții noștri s-au asigurat că au atins maturitatea lor deplină.
Vinificarea s-a realizat separat pentru fiecare varietate în parte. Mustul a fost macerat timp de peste 20 de zile, iar vinurile au fost maturate în butoaie de stejar franțuzesc și românesc timp de 12 luni, în funcție de evoluția fiecăruia până la echilibrul perfect între structură și arome. Apoi doar cele mai bune butoaie au fost alese pentru a forma Noble Five. A fost nevoie de alte trei luni pentru a compune acest asamblaj, timp în care oenologul a căutat să perfecteze armonia celor cinci soiuri.